Al ver voor onze jaartelling werden wafels als een soort van platte koek gebakken tussen twee hete ijzers.
Het ruitjespatroon had niets te maken met de baktechniek, maar diende enkel om de wafels mooier te maken. Ieder land had zijn eigen variant, met zowel een hartige als een zoete vulling.
Het vanillewafeltje is een klein wafeltje gemaakt van cakedeeg. Ideaal als versnapering bij de koffie.
Suikerwafel of Luikse wafel, een typisch Belgische specialiteit die zowel koud als pas gebakken gegeten wordt. Het is een wafel gemaakt van briochedeeg waarin parelsuiker wordt verwerkt.
De Brusselse wafel is net als de Luikse wafel internationaal bekend en wordt warm gegeten. Deze wafel wordt gemaakt met opgeklopt eiwit, wat zorgt voor zijn zeer lichte structuur. Deze herken je ook op het einde van elke Nero-strip.
Brusselse wafels
Lichte krokante wafel met diepe inkepingen
Tarwebloem, melk, bruiswater, melkerijboter, eieren, zetmeel, puddingpoeder, gist, zout
Verwarmen in de oven (3 minuten op de rooster in een voorverwarmde oven van 180°C)
THT 1 week na inpakdatum
Koel bewaren ≤ 6°C
Van Dale: pan·nen·koek (de; m; meervoud: pannenkoeken) in een koekenpan gebakken (dunne) meelkoek.
Pannenkoeken
Melk, tarwebloem, eieren, suiker, bruiswater, arachideolie, zetmeel, puddingpoeder, zout
Verwarmen in een antikleefpan of in de microgolf (1,5 minuut 900 watt, afgedekt)
THT 1 week na inpakdatum
Koel bewaren ≤ 6°C